1. VORBESTE CAT MAI MULT TIMP CU EL

Vorbeste-i si numeste-i toate lucrurile cu care intra in contact aratandu-i-l apoi in fata. Chiar si atunci cand mananca sau cand il schimbi, spune-i si arata-i atunci cand incearca sa prinda rapid scutecelul, si sa-l si pape eventual, ca “asta este un scutec si nu este de mancare asa cum este banana aceasta sau biscuitele”.

De asemenea, in timp ce ii dai jucarii, numeste-le si spune-i care sunt masinute, care sunt animalute etc. Asocierea imaginii cu termenii potriviti il ajuta sa vorbeasca mai repede si mai corect

 2. Canta-i si pune-i muzica cat mai des

Este si mai indicat sa fredonezi in acelasi timp ce ruleaza o melodie pe CD pentru a accentua si mai mult cuvintele. De asemenea, incearca sa canti in fata lui pentru a-ti putea urmari buzele si felul in care o faci. Cel mic va dori atat de mult sa te acompanieze, incat ti-ar putea face concurenta la voce mai curand de cat crezi.

 3.Daca incearca sa-ti spuna ceva, fa efortul sa-l intelegi:

se va simti incurajat sa incerce si mai mult sa vorbeasca. Daca face greseli de pronuntie, repeta varianta corecta integrala a cuvintelor sau propozitiilor la care intampina dificultati de exprimare. Daca vede o pisica si spune “Ica”, repeta-i “Da, mami/ pui, uite pisica!”. Nu-l certa si nu-l umili cand greseste.

 4.  Citeste-i cat mai mult si incurajeaza-l sa iubeasca cartile si literatura

In felul acesta aplici regula repetitiei in dezvoltarea vorbirii. El aude mereu aceleasi cuvinte, explicatii si va reusi sa le si vorbeasca si sa le adauge in vocabularul propriu in timp.

Cand se uita la imagini, arata-i si pronunta-i in acelasi timp ceea ce vede si incurajeaza-l si pe el sa iti arate unde sunt localizate in poza anumite personaje.

  5.Limiteaza timpul la tv al copilului

Evita sa folosesti televizorul pe post de bona sau de metoda de calmare a bebelusului. E posibil sa fii fascinata de faptul ca micutul tau imita atat de bine dansurile din videoclipuri sau ca este pasionat de reclame. Insa te-ai putea trezi ca peste putin timp nu il vei mai putea lua din fata televizorului, devenind dependent de acesta.

Written by

admin